Renovering af kælder

Overvejer du at kaste dig ud i en renovering af din kælder? Så kan der være mange overvejelser inden du kaster dig ud i projektet. Du kan i dette indlæg læse om, hvad du skal være opmærksom på, og hvordan du kommer i gang med projektet.

Vær opmærksom på lovgivningen inden en renovering af kælderen

Der gælder nogle særlige regler omkring hvad kælderen helt præcis må bruges til. Du må f.eks. ikke bruge den til beboelse, hvis kommunen ikke har godkendt det. I de fleste tilfælde vil kommunen ikke godkende det, da fugtigheden er for høj, og flugtvejene for ringe i tilfælde af brand. 

Selvom du isolerer kælderen, kan fugt alligevel trænge ind og skabe skimmelsvamp. Samtidig er der større risiko for at gasarten radon, stiger op fra undergrunden. Dog kan der alligevel være mange andre fordele og muligheder ved at renovere din kælder.

Hvad vil du bruge kælderen til?

Selvom der er begrænsninger i forhold til hvad du må bruge kælderen til, er der stadig mange forskellige muligheder, og her sætter kun fantasien grænser. Måske drømmer du om et ekstra badeværelse, ekstra rum til opbevaring eller endda et gæsteværelse. 

Det kan også være at du vil have et festrum med en bar. Uanset hvad dine drømme er, så kan mange af tingene gå i opfyldelse med en renovering af kælderen. 

Det er dog vigtigt at du tænker økonomi og tidsrammen ind i projektet. Oftest er det økonomien der sætter grænserne for, hvad der bliver lavet i kælderrummet. I mange tilfælde kræver det nemlig en større renovering som at sænke kældergulvet, isolere alle vægge eller ændre plantegningen. 

Hvis det er et større projekt, og du ikke selv har erfaring med det, anbefaler vi at du får hjælp fra en professionel tømrer. Det sikrer at du får den mest optimale løsning, og så der ikke opstår mere omfattende sætningsskader på konstruktionen.

Vælg de rigtige materialer

Eftersom der forholdsvis nemt kan danne sig fugt i kælderen, er det vigtigt, at du vælger materialer, der kan klare en højere luftfugtighed. Derfor anbefaler vi generelt ikke materialer såsom organisk træ og tapet. 

Du bør i stedet vælge materialer såsom beton, klinker og puds. Der er nemlig langt større chance for at danne skimmelsvamp, hvis du vælger et organisk materiale. 

Hvis du som nævnt tidligere, hverken har erfaringen, kompetencerne, tiden eller værktøjet til at klare renoveringen af kælderen, anbefaler vi, at du rådfører dig med en professionel fagmand. Det er den bedste måde til at få et tilfredsstillende resultat, du med sikkerhed bliver glad for på den lange bane.