Gulve

Behandling af trægulve

Gulvet er et ekstremt vigtigt element i boligen, som har meget at sige for udseende og stemning. Gulve, især trægulve, bliver dog slidt over tid og kan være meget modtagelige overfor ridser og snavs. Heldigvis er der masser af muligheder for behandling af trægulve, som relativt nemt giver dem nyt liv. Der er dog nogen overvejelser du bør gøre dig, når du skal afgøre hvordan du skal behandle dit trægulv. Alle former for gulv har fordele og ulemper, så det er vigtigt at du vælger den rigtige behandlingsform.  
 
Det kan hurtigt blive en dyr omgang at lægge nye gulve. Hvis budgettet er begrænset, kan du med fordel overveje hvad du kan gøre for at foretage en behandling af dine trægulve. 

Gulvafslibning

Hvis dit trægulv er ridset og hakket, eller når eventuel lak er slidt af over tid, kan det blive nødvendigt med en gulvafslibning. En gulvafslibning starter med en grovslibning med slibemaskine, der fjerner snavs og jævner overfladen ud, så gulvet bliver ensartet. Efter grovslibningen foretages der typisk en finslibning, og herefter er gulvet klar til ny overfladebehandling. 
 
I langt de fleste tilfælde er en afslibning tilstrækkeligt, men hvis dit gulv er meget skadet, med store ujævnheder og dybe ridser, eller har fået rester af spartelmasse eller lim på sig, kan det blive nødvendigt med en gulvafhøvling. Afhøvlingprocessen minder meget om en gulvafslibning, men det er et større indgreb der tager mere af gulvets overflade. 

Overfladebehandling

Hvis du får foretaget en afslibning, er det vigtigt at du laver en overfaldebehandling af trægulvet. Hvis du ikke overfladebehandler dit afslebne trægulv bliver det hurtigt grimt igen, da det nemmere sugere væske og snavs til sig. 

En overfladebehandling af trægulve er en god måde at beskytte det på, og gør det samtidig nemmere at holde rent. Overfladebehandlingen påvirker også udseendet af gulvet, så det er vigtigt at gøre dig overvejelser om hvilken behandling du skal vælge til dit gulv. Der er mange muligheder for efterbehandling af afslebne gulve, der har hver deres fordele og ulemper. Nedenfor kan du læse om de forskellige behandlingstyper.

Typer af gulvbehandling

Sæbebehandling giver en naturlig og flot overfalde, som er relativt modstandsdygtig. En ulempe ved sæbebehandling er, at et sæbebehandlet trægulv kræver hyppigere vask og er mindre slidstærk end fx. olie og lak. Du kan både bruge natursæbe der får gulvet til at gulne minimalt, eller sæbe tilsat hvidt pigment. Natursæbe kan du bruge på de fleste typer af trægulv, hvor du kun bør bruge sæbe med hvidt pigment på lyse træsorter, da det bevarer det hvidskurede look.

Oliebehandling giver en flot mat overflade på dit trægulv, og er mere slidstærk og modstandsdygtig over for snavs end sæbebehandlet trægulv. Hvis du vil oliebehandle dit gulv, anbefaler vi at du bruger en hærdende olie. Olier tilsat hærder tørrer hurtigere og giver en hårdere overflade som tåler mere slid. En fordel ved oliebehandling er, at den er nemmere at friske op pletvis, fx. på områder der udsættes for større slidt end andre. 

Lakbehandling er den mest slidstærke type af gulvbehandling, og holder gerne i flere år før der skal foretages en genbehandling. Lak findes i mange forskellige typer, der kan give en mat, halvblank eller blank overfalde. Et lakbehandlet trægulv er nemt at holde rent og er meget modstandsdygtig over for snavs og fugt. Selvom en lakbehandling holder bedre, er det et større arbejde at genbehandle, når tiden kommer. I modsætning til en oliebehandling, hvor du kan vedligeholde pletvis, skal du slibe og lakere hele gulvet, når det er tid til at friske gulvet op igen.  

 

Hvis du har nye gulve, eller nyafslebne gulve i god stand, anbefaler vi ikke at bruge maling, da træets farve og spil forsvinder. Hvis du derimod har gamle og hærgede gulve, kan det være en flot og praktisk løsning at male dine gulve. I modsætning til andre typer af behandlinger, har du større udvalg af farver at vælge imellem, så hvis du går og drømmer om pink gulve, er maling en oplagt løsning for dig. 

Trænger dine gulve til en behandling?

Hvis du har brug for hjælp til at behandle dine gulve, så udfyld kontatformularen, og så vender vi tilbage med et tilbud fra en professionel gulvmand!