Renovering
Drømmer du om at renovere dit hjem?
En renovering kan forbedre og give dit hjem nyt liv. Men der er mange faldgruber, og det kan være svært at finde ud af, hvordan man kommer igang. Derfor har vi her på siden samlet information om de forskellige renoverings- og entrepriseformer, så du kan udleve dine renoveringsdrømme. Vi vil bl.a. beskrive processen og give dig tips til at komme vellykket i mål med din renovering.
- Nedrivning af eksisterende vægge, gulve og inventar
- Konstruktion af nye vægge og gulve
- Nye elektriske tilførsler og ny rørlægning
- Komplet nyt badeværelse og nyt køkken samt ændringer af rumløsning.
Overfladerenovering er mindre omfattende og er oftest også forbundet med færre omkostninger. En overfladerenovering inkluderer bl.a:
- Slibning af gulve
- Maling af vægge
- Udskiftning af køkkenfronter samt udskiftning badeværelsesmøbler.
Før du henvender dig til diverse håndværkere og entreprenører, kan det være en god ide at definere dine planer for projektet og nedskrive dem i et dokument. Fordelen ved en god og gennemarbejdet plan er, at det vil være nemmere for entreprenører at rådgive dig og prissætte opgaven. Du er også mere sikker på, at de tilbud du får, indeholder alt det de skal. Ved at have gennemtænkt dine planer inden projektet går i gang, undgår du også misforståelser i løbet af projektet. Det kan nemlig blive dyrt og give dig en dårlig oplevelse.
Når du starter en renovering, er det godt at overveje, om du vil gøre brug af en totalentreprise eller en fagentreprise pr. fagområde. Hvis du gør brug af flere fagentrepriser, står du selv for koordineringen imellem de forskellige entrepriser igennem hele projektet. Hvis du vælger en totalentreprise skal du kun koordinere med én person, som organiserer de forskellige fagområder.
Uanset hvad dit renoveringsprojekt indebærer og hvilken entrepriseform du vil benytte dig af, er det vigtigste at vælge den rette entreprenør til netop din opgave. Det kan være svært at finde den rigtige entreprenør, men der er visse punkter der vil forøge chancen for et godt samarbejde og et vellykket projekt: det er altid en fordel hvis en entreprenør har erfaring med lignende projekter, god økonomi, har styr på godkendelserne og god kommunikation.
Byggetilladelse eller ej?
Uanset om du skal foretage en ombygning eller udbygning, er tommelfingerreglen, at det kræver byggetilladelse, hvis beboelsesarealet udvides. Hvis du ændrer på bebyggelsens omgivelser, fx. hvis du etablerer altan, kan kommunen også kræve en forhåndsgodkendelse. Du kan søge om byggetilladelse digitalt via din kommunes hjemmeside. Her kan du også kan søge information om, hvilke oplysninger de har brug for, for at kunne behandle din ansøgning.
Det kræver en nedrivningstilladelse, hvis du vil rive en bygning eller en del af en bygning ned. Slutteligt skal du også sætte dig ind i din kommunes regler for affaldshåndtering, så du ved hvordan du skal bortskaffe dit byggeaffald, inden du går igang med at smide det ud.
Hvis du bor i enfamiliehus og foretager ombygninger uden at udvide boligarealet, kan du i langt de fleste tilfælde udføre ombygningen uden tilladelse. Dog kan du fx. ikke lave et loftrum til beboelse eller etablere nyt badeværelse i kælderen, uden tilladelse, da tiltag som disse udvider boligarealet. Vær opmærksom på, at der gælder andre regler for byggetilladelser i etagebyggeri.
Foruden byggetilladelse findes der andre love, regler og krav som til enhver tid skal overholdes. Uanset om en ombygning eller udbygning kræver byggetilladelse, kan det derfor give god mening at have en byggefaglig rådgiver med ind over projektet, fra start til slut. Pengene kan være godt givet ud, i forhold til hvad det kan koste dig, hvis der opstår problemer undervejs.
Renovering af køkken
Køkkenet er et centralt rum i boligen. Vi bruger det hver dag og ofte er det et samlingspunkt for familie og gæster. Derfor er det vigtigt at køkkenet fungerer og opfylder vores praktiske behov. Hvis man er til de større madlavningsprojekter er køkkenets udformning selvsagt ekstremt vigtig. Det kan være frustrerende at arbejde i et upraktisk køkken. En renovering af køkkenet er ofte mere omfattende end man tror: der skal træffes en del beslutninger om stil, indretning, praktiske løsninger som skabe og skuffer samt hvidevarer. Derfor kan en renovering af køkkenet også hurtigt løbe op, og blive en dyr omgang. Der kan også være visse frustrationer forbundet med at renovere køkkenet, da man skal klare sig uden køkken mens renoveringen står på.
Renovering af badeværelse
Mange boligejere drømmer om en renovering af badeværelset. Det er faktisk den renovering der står øverst på ønskelisten for de fleste. En renovering af badeværelset er også en af de dyreste renoveringer du kan foretage dig per kvadratmeter. Dette faktum hænger sammen med, at badeværelset er byggeteknisk kompliceret og tidskrævende at ombygge: der er høje krav til materialer og udførelse, fordi overfladerne og installationerne dagligt udsættes for vand og fugt. Hvis et badeværelse ikke udføres ordentlig kan der også opstå store og alvorlige skader, som ligeledes er dyre at rette op på. En renovering af badeværelset involvere desuden mange forskellige faggrupper. Alt dette gør altså, at en renovering af badeværelset kan blive en dyr omgang. Til gengæld giver et nyt og lækkert badeværelse også en øget boligværdi. Faktisk er et nyrenoveret badeværelse noget af det der øger din boligværdi mest!
Energirenovering
En renoveringstype som mange foretager nu om dage er energirenovering. Formålet med en energirenovering kan være mangeartet, fx. at spare penge på varme- og energiforbruger, bedre isolering og indeklima, eller at gøre noget godt for miljøet.
Kan energirenovering betale sig?
Hvorvidt det betaler sig at foretage en energirenovering kommer både an på alderen på din bolig samt boligens opvarmningsform. Hvis din bolig er fra 70’erne eller før, er der stor sandsynlighed for at det kan være en god forretning at foretage en energirenovering. Generelt er der flere penge at spare, jo ældre din bolig er. Det betyder ikke at det ikke også kan give mening i nyere boliger, såfremt at de er konstrueret på en måde der spilder varme og energi.
Boligens opvarmningsform er væsentligt, når man vurderer hvilken form for energioptimering der kan betale sig. Hvis du har ældre olie- eller gasfyr, kan det fx give god mening at skifte det ud med nyt, eller ændre til en anden opvarmningstype, som eksempelvis en varmepumpe.
Hvis du skal sælge dit hus, eller overvejer at gøre det på sigt, kan en energirenovering bestemt også være en god ide: energiforbrug og -kilder står højt på mange køberes liste over, hvad de går op i ved køb af hus.
Isolering og efterisolering af din bolig er også en indsats der kan give gode besparelser på et begrænset budget, hvad end der er tale om isolering af tag eller loft, gulvisolering eller tætning af ydervægge.
Sidst men ikke mindst, kan en udskiftning af vinduer eller ruder give en markant energiforbedrende effekt. Udskiftning af vinduer og ruder kan godt løbe op, alt afhængigt af, hvor mange vinduer og ruder der er tale om. Til gengæld kan du opnå en stor effekt, særligt hvis dine nuværende vinduer er utætte og du oplever træk i boligen.
Har du et renoveringsprojekt i kikkerten?
Hvis du har brug for hjælp til et forestpende renoveringsprojekt, så udfyld kontatformularen, og så vender vi tilbage med et tilbud fra en håndværker.